A SASMob projekt és az energiahatékonyság

2018 májusában Szeged MJV Önkormányzata meghívást kapott az Energiaklubtól, hogy szeptemberi konferenciájukon mutassa be a SASMob projektet és a projekt megvalósítására...

2018. májusában Szeged MJV Önkormányzata meghívást kapott az Energiaklubtól, hogy szeptemberi konferenciájukon mutassa be a SASMob projektet és a projekt megvalósítására lehetőséget adó Urban Innovative Actions (UIA) kezdeményezést. Az Energy Cities és az Energiaklub által a Publenef projekt keretében szervezett konferenciának 2018. szeptember 26-án a budapesti Kossuth Klub adott otthont a Múzeum utcában.

Az „Energiahatékonyság települési szinten – pénzügyi lehetőségek és jó példák” című konferencia célcsoportja az önkormányzatok voltak, egyik apropója pedig az volt, hogy 2019. január 1-től az új középületeknek meg kell felelniük a „közel nulla energiaigény” követelményeinek.

A változatos témájú előadások között bemutatkozott az Energy Cities (egy, az energiatudatos helyi önkormányzatokat tömörítő nemzetközi együttműködés http://www.energy-cities.eu/ ), elhangzottak az Energiamegtakarítási Intézkedési Tervek elkészítéséhez kapcsolódó hasznos gyakorlati tapasztalatok és tanácsok, valamint több európai uniós fejlesztés, köztük Önkormányzatunk SASMob projektje is. Az előadásokat egy, a közszféra energetikai beruházásait a vállalkozói szektor szemszögéből megközelítő panelbeszélgetés, majd egy közös ebéd zárta.

A szegedi projektet Pázmány Péter, a Fejlesztési Iroda beruházási referense, a SASMob projekt közlekedési szakértője mutatta be. Az előadás első felében – tekintettel a soron következő, immár negyedik UIA pályázati felhívás közelgő megjelenésére – szó esett az Unió Urban Innovative Actions kezdeményezéséről, melynek keretében Szeged, Magyarországról és Közép-Kelet Európából elsőként nyert el a 206 pályázóból kiválasztott 16 nyertes projekt egyikeként támogatást 2017 őszén. Ezt a SASMob projekt rövid bemutatása követte, kitérve a projektnév és a kezdeményezés két kulcsszavának (Alliance, „Összefogás”, valamint Smart „Okos”) jelentésére. A szegedi kezdeményezés alapját egy, az Önkormányzat és munkáltatók-foglalkoztatók, valamint közlekedési szolgáltatók közötti, komoly informatikai, big-data háttérrel támogatott mobilitási együttműködés képezi. Az előadást a munkahelyi mobilitás-tervezésben résztvevő, illetve ahhoz később csatlakozó foglalkoztatóknál megjelenő előnyök, valamint a SASMob projekt várt eredményeinek, indikátorainak rövid bemutatása zárta.

A konferencián történő részvétel informális egyeztetésekre, tapasztalatcserékre is lehetőséget adott. A kávészünetek és az ebéd során több résztvevő is kérdezte az Önkormányzat képviselőjét a sikeres UIA pályázatírás kulisszatitkairól, vagy méltatta Szeged céltudatos, koncepció mentén egymásra építő környezettudatos fejlesztéseit és azok eredményeit (Szeged tudatos város- és közlekedésfejlesztési eredményeit az Unió a 2018-as Civitas Legacy Award odaítélésével ismerte el a svédországi Umeå-ban megrendezett éves Civitas Forum Konferencián, alig egy héttel az Energiaklub budapesti rendezvényét megelőzően). Az Energy Cities részéről jelen lévő és szintén előadó képviselője előzetesen felkérte Szegedet a 2019. májusában megrendezendő heidelbergi konferenciájukon való részvételre és a SASMob projekt és annak eredményeinek bemutatására.

 

© 2018 Minden jog fenntartva

A projekt az Urban Innovative Actions kezdeményezésére, az Európai Regionális és Fejlesztési Alap társfinanszírozásában valósul meg.