SASMob Pavilon az Európai Mobilitási Hét szegedi eseményén

Az ésszerű mobilitás és a fenntartható gazdaság jegyében, idén szeptemberben 16 és 22 között, tizenhetedik alkalommal rendezték meg Európa legnagyobb közlekedési és...

Az ésszerű mobilitás és a fenntartható gazdaság jegyében, idén szeptemberben 16. és 22. között, tizenhetedik alkalommal rendezték meg Európa legnagyobb közlekedési és környezetvédelmi kezdeményezését az Európai Mobilitási Hétet és Autómentes Napot.

A 2002 óta zajló eseménysorozat célja, hogy egyre több emberhez juttassa el a környezetbarát közlekedés üzenetét és rávegye a rendszerint autóval közlekedőket az alternatív közlekedési módok használatára.

A programsorozat keretein belül számos európai városban rendeztek családi programokat szeptember 16. és 22. között. Szegeden szeptember 21-én, pénteken rendezték meg az autómentes napot, aminek apropóján a SASMOB SZEGED projekt is bemutatkozott a belvárosban. 

Az érdeklődők megnézhették a SASMob pavilont, ahol informálódhattak a projektről, valamint részt vehettek a Szegedi Tudományegyetem (a projekt egyik jelentős partnerének) programján, ahol egyetemista önkéntesek kérdőívek kitöltésére kérték a járókelőket. A kérdések között például olyanok szerepeltek, mint: Egy óra kényelmes kerékpározás hány kilokalóriát éget el? Vagy: Melyik a leghosszabb menetidővel rendelkező szegedi buszjárat? Akik vállalkoztak a kérdések megválaszolására, olyan kártyát kaptak, amely tartalmaz egy QR kódot, melynek segítségével a projekt honlapjához kapcsolódhatnak. A kártya olyan fényvisszaverő lapot is tartalmaz, mely a kerékpár küllői közé helyezve biztonságosabbá teszik a biciklis közlekedést.

A SASMob Pavilon szomszédságában kiállításra került egy szegedi fejlesztésű trolibusz is, amely nem csak kényelmes, hanem gazdaságos üzemű is. Ezen természetesen már érintőkártyás fizetési mód is lehetséges, ugyanakkor alacsony padlójának köszönhetően nagyon népszerű főként a kisgyerekes anyukák, a nyugdíjasok és a mozgáskorlátozottak körében.

A városi élet minőségét meghatározó közlekedés területén igen sokat tett már a város, hiszen korszerűsítették a tömegközlekedést, kényelmesebbé tették a villamosokat és trolikat, az autóbuszok kevésbé szennyezik a levegőt, illetve új kerékpárutak és kerékpártárolók épültek, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a munkába járók közül sokan inkább a kerékpárt választják az autók helyett. Ez a gyakorlatban a menetrendek, csatlakozások jobb összehangolását, a buszvárók korszerűsítését, a kerékpárutak fejlesztését, a kerékpártárolók kiépítését jelentik. Ezen azonban még sokat lehet javítani, így a mostani projekttől azt várják a szakemberek, hogy a városlakók a közlekedési módok tudatos megválasztásával nem csak a közutakat, de a környezetet is kímélni fogják.

© 2018 Minden jog fenntartva

A projekt az Urban Innovative Actions kezdeményezésére, az Európai Regionális és Fejlesztési Alap társfinanszírozásában valósul meg.